Käyttäjä:Puuhkaja

PiraattiWikistä
Versio hetkellä 5. elokuuta 2008 kello 21.19 – tehnyt Puuhkaja (keskustelu | muokkaukset) (Ak: Uusi sivu: ==Piraatit ihmiskunnan asialla!== Piraattipuolue on uusi, kannatustaan voimakkaasti kasvattava ja kiivasta keskustelua herättävä hieman erilainen puolue. Meillä on näkemys tuleva...)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Piraatit ihmiskunnan asialla!

Piraattipuolue on uusi, kannatustaan voimakkaasti kasvattava ja kiivasta keskustelua herättävä hieman erilainen puolue. Meillä on näkemys tulevaisuuden tietoyhteiskunnasta, jossa vapaus vallitsee ja kulttuuri kukoistaa.

Tämä teksti pdf-versiona: Piraatit ihmiskunnan asialla!

Vapaus, veljeys, piratismi

Piraattipuolue haluaa toteuttaa vapauden, veljeyden ja tasa-arvon ihanteet tietoyhteiskunnassa.

Vapaassa tietoyhteiskunnassa sana on vapaa, ihmisten yksityisyys suojattu ja kulttuurin hyödyntäminen vapautettu keinotekoisista rajoituksista. Ihmiset saavat käyttää, muokata ja levittää kulttuuria haluamallaan tavalla. Kulttuurintekijöiden toimeentulo on turvattu, mutta ei yksilönvapauden kustannuksella. Kansalaisten säännönmukaiselle ja laajamittaiselle valvonnalle ei ole vapaassa yhteiskunnassa mitään perusteita. Valtio on läpinäkyvä, kansalaiset eivät ole.

Avoimen lähdekoodin projekteissa, vertaisverkoissa ja vaikkapa Wikipediassa vallitsee veljeyden periaate. Jokainen voi olla kykyjensä ja halujensa mukaan luomassa kulttuuria ja kehittämässä yhteiskuntaa hyödyttäviä keksintöjä, verkostoja ja työskentelymalleja. Jokaisen panosta arvioidaan vain sen hyödyllisyyden ja laadun mukaan. Veljeys tarkoittaa yhteistä pyrkimystä kohti parempaa tulevaisuutta. Kilpailua ei suinkaan ole kielletty, mutta se ei saa rajoittaa toisten vapauksia, eikä olla esteenä yhteiskunnan kehitykselle.

Tasa-arvo tietoyhteiskunnassa merkitsee kuluttajan aseman muutosta tiedon ja kulttuurin passiivisesta kuluttajasta niiden aktiiviseksi tuottajaksi. Hierarkkisesta tiedon- ja kulttuurin levittämismallista on siirrytty tasa-arvoisempaan verkostomalliin. Tiedon ja kulttuurin jakelu ei ole enää kallista, eikä siten valtioiden ja suuryritysten monopolialuetta. Taloustieteellisin termein ilmaistuna niukkuudesta on siirrytty runsauteen. Jokaisella on mahdollisuus levittää ajatustensa ja luovan työnsä tuloksia ilman rajoittavia välikäsiä.

Vapaus vai valvonta – vaikea valinta?

Yksityisyyden loukkaukset merkitsevät tunkeutumista ihmisen identiteetin ydinalueille: ajatuksiin, mielipiteisiin, vakaumuksiin, ihmissuhteisiin ja elintapoihin. Näiden sorkkiminen ei kuulu valtion tehtäviin vapaassa yhteiskunnassa. Ihmisen identiteettiin tunkeutuva jatkuva valvonta tekee ihmiset apaattisiksi ja varovaisiksi. Voimme lukea aiheesta osuvan dystopiakuvauksen George Orwellin teoksesta Vuonna 1984.

Ruotsissa hyväksyttiin kesäkuussa 2008 laki, joka antaa puolustusvoimien salaiselle tiedusteluorganisaatiolle FRA:lle vapaat kädet lukea kenen tahansa luottamuksellista viestintää. Verkottuneessa tietoyhteiskunnassa kommunikaatio liikkuu jatkuvasti valtioiden rajoista välittämättä, ja Ruotsin vakoilulaki koskettaa siten monien muidenkin maiden kansalaisia.

Matkusteluhaluisten suomalaisten sormenjäljet vauvasta vaariin ovat pian passeissa ja kansallisessa rekisterissä. Monet yritykset ja viihdeteollisuuden etujärjestöt havittelevat toistaiseksi vain poliisille tuomioistuimen luvalla kuuluvia televalvontaoikeuksia. Kansalaisia vaaditaan luovuttamaan koko yksityiselämänsä valtiolle ja yrityksille. Lakeja perustellaan tietenkin turvallisuussyillä. Tällaista kehitystä ei kuitenkaan tule hyväksyä. Sanoohan eräs tärkeimmistä moraalisäännöistä, että tarkoitus ei pyhitä keinoja!

Vapaus vallitsee, kulttuuri kukoistaa

Piratismi tuo ensimmäisenä mieleen musiikin ja elokuvien kopioimisen ja levittämisen internetin kautta. Tämä onkin oiva harrastus, jonka avulla kulttuuri leviää ja saa yhä uusia kuuntelijoita ja katselijoita. Erinomaista kulttuurin hyödyntämistä on myös teosten yhdisteleminen ja muuntelu. Sitä harjoitetaan ilman taloudellisia tavoitteita valtavia määriä. Tavalliset ihmiset tuottavat verkkoon kaikkien saataville uutta kulttuuria aiempien teosten pohjalta.

Piraattipuolue haluaa vapauttaa sellaiset kulttuurin hyödyntämistavat, joita ihmiset harjoittavat jatkuvasti ja laajamittaisesti. Haluamme vapauttaa teosten ei-kaupallisen käytön ja rajoittaa kaupallisen käytön tekijänoikeussuojan 5–10 vuoteen. Näillä muutoksilla saavutettaisiin tasapaino yhteiskunnallisen hyödyn ja luovan työn tekijöiden toimeentulon välille. Muutokset tuskin juurikaan lisäisivät vaikkapa musiikin kopioinnin määrää. Se on jo nyt hyvin laajamittaista, eikä musiikkiteollisuus ole kaatunut, eivätkä artistit nääntyneet nälkään.

Kulttuurin vapauttaminen ei rappeuta kulttuuria, eikä lopeta sen tuotantoa. Siksi onkin järjetöntä ja surullista, että kehitys on johtanut valtavan ihmisjoukon kriminalisoimiseen ja mittaviin oikeudenkäynteihin tavallisia kansalaisia vastaan. Yhdellekään teokselle ei tarvita jopa 150 vuoden tekijänoikeussuojaa (tekijän elinikä + 70 vuotta). Kuten muillakin yhteiskunnan aloilla, vapauden vallitessa kulttuuri kukoistaa!

Rajoitus on ruma sana, kehitys soi kauniimpana

Vaikka patenttijärjestelmän ongelmat eivät juuri innosta ihmisiä barrikadeille, ovat nekin vakavia ja huomionarvoisia. Lääkepatentit tappavat kehitysmaissa ihmisiä päivittäin parannettavissa oleviin tauteihin. Ohjelmistopatentit hidastavat teknologian kehitystä ja luovat työpaikkoja ainoastaan asianajotoimistoihin.

Elävien organismien patentit ja geenipatentit ovat ajautuneet varsin kauas patenttijärjestelmän alkuperäisistä tavoitteista. Halulla kontrolloida maanviljelyksessä käytettäviä siemenlajikkeita ei ole mitään tekemistä työpajassaan ahertavan keksijäneron tukemisen kanssa.

Nykyään toimii monia yrityksiä, joiden ainoa tehtävä on haalia itselleen patentteja, odottaa että joku tekee samankaltaisen keksinnön ja iskeä kiinni. Patenttijärjestelmä ei palvele yhteiskunnan kehitystä, ja sitä on vähintäänkin uudistettava perusteellisesti.

Tulevaisuus on nyt

Tietoyhteiskunnan kehityksen suuret linjat hahmotellaan nyt. Se, millaisia niistä tulee, vaikuttaa yhteiskuntaan satoja vuosia eteenpäin. Tiedon ja kulttuurin vapaus ovat vallankumouksellisia ideoita. Elämme risteyskohdassa, sillä parhaillaan käytävä yhteiskunnallinen keskustelu ratkaisee sen, pystytäänkö tekonologian suomat mahdollisuudet käyttämään ihmiskunnan hyväksi. Antaa vanhojen puolueiden kiistellä muutaman euron kansaneläkekorotuksista! Piraattipuolue haluaa luoda kehittyvälle tietoyhteiskunnalle paremman tulevaisuuden.


Teosta koskee Creative Commons Nimeä 1.0 Suomi -lisenssi.

Puuhkaja (2008)