Purje 1002 anonymiteetti osa1
Anonyymisti Internetissä – Osa 1 Verkon välittäjät
Internet on lyömätön työkalu tiedonhakuun. Se myös tietää kaiken sinusta.
Tero Inha
Tietoverkkojen suuri suosio on synnyttänyt suuria tietoturvauhkia jokaiselle, joka ei suojaudu kunnolla verkkoa käyttäessään. Selatessa verkkosivuja käyttäjästä jää jälkeen runsaasti tietoa, halusi tämä sitä tai ei. Näiden perusteella voidaan pahimmillaan suorittaa vakavia tietomurtoja erilaisiin salaisiin tietokantoihin ja muihin järjestelmiin.
Pelkät selaamisen tietojäljet eivät ole verkon ainoa riski yksityisyydensuojalle. Myös erilaiset virukset ja muut haittaohjelmat häiritsevät verkon turvallista käyttöä jokaisen kohdalla, joka ei osaa suojautua kunnolla. Nämä haittakoodinpätkät tarkkailevat käyttäjän verkkotoimintaa ja keräävät yksityistietoja tekijöilleen.
Ongelmaan ei aina edes riitä ratkaisuksi pelkkä tietokoneeseen asennettava virusturvaohjelmisto. Viruskirjoittajat onnistuvat nykyään täysin ohittamaan tietoturvaohjelmistot, koska kohteena ei enää ole pelkästään tietokoneen tietosuoja vaan myös laajakaistamodeemi. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki laajakaistan omistajat ovat tänä päivänä potentiaalisia nettirikollisuuden uhreja.
Paitsi rikolliset tekijät, käyttäjiä valvovat myös usean valtioden eri tiedustelupalvelut. Joulukuun alussa voimaan tulleen ruotsalaisen lain myötä on Ruotsin tiedustelupalvelulla täydet oikeudet valvoa, tallentaa ja jäsennellä yksityistä tietoa kaikista Ruotsin valtion alueella olevan verkon käyttäjistä. Koska käytännössä lähes kaikki suomalaisten kansainvälinen verkkoliikenne kulkee Ruotsin kautta, tämä tarkoittaa suomalaisten verkonkäyttäjien yksityisyyden täyttä suojattomuutta, ellei asialle tee jotain itse.
Piilossa esillä
Ratkaisu näihin ongelmiin on anonymisoida itsensä verkossa. Tällä tarkoitetaan kutakuinkin kaikkien tietojen peittämistä omasta tietokoneesta ja verkko-osoitteesta, kun toimii verkossa. On olemassa useita eri tapoja, joita käyttämällä verkossa voi liikkua vapaasti jättämättä juurikaan mitään jälkiä toiminnastaan. Käyttämällä tällaisia anonymisoivia palveluita voi rikollisten huomion ja tiedustelupalvelujen henkilöinnin lisäksi kiertää mahdolliset valtiolliset estot ja suodatuslistat.
Helpoin tapa peitellä pelkän selaamisen jälkiä on käyttää anonymisoivaa http-proxya eli selaimen käyttäjän salaavaa välityspalvelinta. Kaikki selainliikenne kuljetetaan tällöin välityspalvelimen kautta. Proxy-palvelua käyttämällä verkkoliikennettä tutkiva urkkija ei pysty yksilöimään, kuka käyttäjä selaa mitäkin sivustoa. Omalta koneelta näkyy liikennettä vain tuhansien muiden käyttäjien suosimaan palveluun, ja käytettyjen sivustojen ylläpitäjät näkevät käyttäjän tietoina vain välityspalvelimen osoitteen. Näin kukaan ei pääse perille siitä, mitä sivuja kukin on käyttänyt.
Sivu välittää sivun
Yksinkertaisin keino kokeilla tällaista verkon välittävää palvelua on mennä verkkosivustolle, joka tarjoaa mahdollisuuden välityspalvelimen käyttöön. Tällaisten palvelujen toimintaperiaate on tehty mahdollisimman yksinkertaiseksi. Toimenpide ei vaadi minkään ohjelman asentamista omalle tietokoneelle. Riittää, että syöttää halutun sivuston osoitteen välityssivun kenttään, jolloin sivu ladataan nähtäville.
Palvelut tarjoavat erilaisia ominaisuuksia ja eroavat toisistaan monin tavoin. Yleisesti saatavilla on esimerkiksi evästeiden ja mainosten suodatus pois kohdesivustoilta. Näin varsinkin verkon vaarallisempien sivustojen selaaminen on huomattavasti turvallisempaa. Paitsi että tietojäljet eivät johda omaan kotiin, ei myöskään esimerkiksi mainosten mukana asentuvia viruksia ja haittaohjelmia ladata lainkaan, tai niiden asentuminen estetään täysin.
Luotettavan välityspalvelimen avulla verkosta saa selvästi aiempaa turvallisemman temmellyskentän. Sellaisen käyttö parantaa selvästi omaa yksityisyydensuojaa, ja se tuo mukavasti lisää tietoturvaa erilaisten suodatusten avulla.
--- Laatikko: Miten suojaudun?
Välityssivustojen kautta verkkopalvelujen jatkuva käyttö on pidemmän päälle hankalaa, mutta välityspalvelun voi ottaa myös pysyvästi käyttöön suoraan selaimen asetuksia muokkaamalla tai, tiettyjen selaimien kohdalla, asentamalla sopivan liitännäisen. PiraattiWikissä on saatavilla tarkempaa tietoa, miten asetukset säädetään kohdalleen ja mitä lisäosia kannattaa käyttää selaimessa. Listaamme myös joitakin välityssivustoja, joiden avulla käyttäjä voi kokeilla palvelua ennen sen varsinaista käyttöönottoa.
Lisätietoja –