Kelpoisuus ja sopivuus 2022

PiraattiWikistä
Versio hetkellä 3. elokuuta 2021 kello 13.31 – tehnyt Simmu (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

2022 aluevaalit

Tämän sivun ohjeet on tarkoitettu piraattien piiriyhdistyksille 2022 aluevaalien ehdokasvalintaa varten.

Vaalikelpoisuus

Vaalikelpoinen eli kelpoinen ehdokkaaksi aluevaaleissa on henkilö, 1) jonka kotikunta on kyseisellä alueella, 2) jolla on jollakin hyvinvointialueella äänioikeus aluevaaleissa ja 3) jota ei ole julistettu vajaavaltaiseksi.

Vaalikelpoisuuden rajoituksista säädetään hyvinvointialuelain 77 §:ssä: Vaalikelpoinen aluevaltuustoon ei ole 1) valtion virkamies, joka hoitaa välittömästi hyvinvointialuetta koskevia valvontatehtäviä; 2) hyvinvointialueen palveluksessa oleva henkilö, joka toimii aluehallituksen tai lautakunnan tehtäväalueen tai hyvinvointialueen liikelaitoksen johtavassa tehtävässä tai sellaiseen rinnastettavassa vastuullisessa tehtävässä; 3) hyvinvointialueen määräysvallassa olevan yhteisön tai säätiön palveluksessa oleva henkilö, joka asemaltaan voidaan rinnastaa 2 kohdassa tarkoitettuun hyvinvointialueen palveluksessa olevaan henkilöön; 4) hyvinvointiyhtymän jäsenenä olevan hyvinvointialueen aluevaltuuston osalta hyvinvointiyhtymän palveluksessa oleva henkilö, joka asemaltaan voidaan rinnastaa 2 kohdassa tarkoitettuun hyvinvointialueen palveluksessa olevaan henkilöön.

Se, millä alueella henkilö on vaalikelpoinen, määräytyy lähtökohtaisesti samassa aikataulussa kuin henkilön äänioikeusaluekin eli väestötietojärjestelmässä (51. päivänä ennen vaalipäivää) olevien tietojen mukaan. Jos henkilö kuitenkin muuttaa aluettaan kyseisen päivämäärän jälkeen, hänen vaalikelpoisuutensa seuraa mukana. Ehdokkaan aluetta koskevat ratkaisut tehdään väestötietojärjestelmässä olevien tietojen perusteella.

On huomioitava, että aluevaaleissa ehdokkaana voi olla myös henkilö, joka ei ole Suomen kansalainen, mikäli hänen kotikuntansa on joku kyseiseen hyvinvointialueeseen kuuluva kunta 51. päivänä ennen vaalipäivää. Muun kuin EU:n alueen kansalaisen on lisäksi oltava asunut yhtäjaksoisesti Suomessa kahden vuoden ajan. Katso: https://vaalit.fi/aanioikeus1.

Sopivuus ehdokkaaksi

Aikaisemmista vaaleista saadun kokemuksen perusteella on suositeltavaa, että piiriyhdistyksen hallitus tiedustelee jokaiselta ehdokkaaksi pyrkivältä, onko hänet tuomittu tai onko häntä epäilty rikoksista tai onko hän muuten toiminut sellaisella tavalla, että hänen ehdokkuutensa voisi vahingoittaa puolueen mainetta. (Rikostuomio tai -epäily ei vaikuta ehdokkuuteen kielteisesti, jos se liittyy rikoksiin, joita voi Piraattipuolueen arvomaailma ja tavoitteet huomioonottaen pitää anteeksiannettavina tai puolustettavina.) Nämä tiedustelut on tehtävä luottamuksellisesti ja piirihallituksen jäsenillä on niiden suhteen vaitiolovelvollisuus.

Piiriyhdistyksen on yleisemminkin arvioitava ehdokkaaksi pyrkivien sopivuutta Piraattipuolueen ehdokkaiksi. Ei ole suositeltavaa hyväksyä sellaisia ehdokkaita, joiden on syytä epäillä voivan aiheuttaa toiminnallaan vahinkoa puolueen maineelle. Piirihallituksen on suositeltavaa tavata jokainen ehdokkaaksi pyrkivä henkilökohtaisesti ennen kuin ehdokkuus vahvistetaan.

Ehdokkaan tapaaminen

Ehdokkaan tapaamisen voi järjestää helpoiten verkossa, esimerkiksi puolueen Jitsissä. Verkkotapaamiseen tarvitaan kaikilta osallistujilta vähintään mikrofoni ja joko kaiuttimet tai kuulokkeet. Useimmissa sylimikroissa ja älypuhelimissa on tarvittavat.

Jitsi-keskustelun voit avata päättämällä, millainen sen linkki on. Jitsiin pääsee https://jitsi.piraattipuolue.fi/ , missä kirjoitetaan ruutuun sen keskustelun nimi, johon haluat mennä. Kun olet huoneessa, anna muille keskustelijoille huoneen linkki kopioimalla se osoiteriviltä (esim. https://jitsi.piraattipuolue.fi/kokous). Huoneeseen tulevilta kysytään nimeä, jolloin on syytä antaa oikea nimi ja välttää nimimerkkejä.

Älkää käyttäkö selaimena Firefoxia.


Aluevaaliohjeiden kaikki osiot