Ero sivun ”Purje websense” versioiden välillä
Ei muokkausyhteenvetoa |
Ei muokkausyhteenvetoa |
||
Rivi 15: | Rivi 15: | ||
http://www.websense.com/content/State-of-Internet-Security-Q3-Q4-2009.aspx?cmpid=prblog tuossa koko raportti-pdf, siitä voi napsia graafeja | http://www.websense.com/content/State-of-Internet-Security-Q3-Q4-2009.aspx?cmpid=prblog tuossa koko raportti-pdf, siitä voi napsia graafeja | ||
Nykyinen versio 17. helmikuuta 2010 kello 12.57
Vaaroja verkossa
Yhdysvaltalaisen tietoturvayritys Websensen tutkijat ovat julkaiseet puolivuosittaisen katsauksensa internetin turvallisuusuhkiin. Verrattuna vuoden 2009 alkupuoliskoon internetsivuille kohdistetut hyökkäykset vähenivät hiukan, mutta uhriksi joutuivat monimutkaisemmat ja interaktiivisemmat sivustot. Vuoden loppupuolella hakukoneoptimoinnin avulla ihmisiä houkuteltiin yhä enemmän vaarallisille vesille. Websensen mukaan 13,7 prosenttia suosituihin uutisiin ja trendisanoihin kohdistuvista hauista johti haittaohjelmia sisältäville sivustoille. Filmitähti Brittany Murphyn kuolema joulukuussa osoittautui suosituksi kohteeksi. "Hakukoneoptimointiin yhdistettiin virustorjuntaimitaatio, mikä kuvaa nettirikollisten tapaa yhdistää hyökkäysmenetelmiä", kerrotaan raportissa.
Tutkimuksen virhemarginaalia ei ilmoiteta, mutta oletettavasti se on kolme prosenttia suuntaan tai toiseen. Websensen pidempi pdf-raportti on muutenkin hiukan huolimattomasti kasattu, Websense esimerkiksi mainostaa omaa palveluaan ja teksti on joistakin kohdista viimeistelemätöntä. Tutkimus kuitenkin antanee yleiskuvan internetin pimeästä puolesta kehityssuuntineen. Hakukoneoptimoinnin ja keinojen yhdistelyn uskotaan jatkuvan vuonna 2010, mikä saattaa heikentää kuluttajien luottamusta hakutuloksiin.
Viimeisen puolen vuoden aikana kaikista lähetetyistä sähköposteista 85,8 prosenttia oli roskapostia. Yleisin spämmi sisälsi linkkejä vahingollisille sivuille ja lyhennettyjen URLien käyttö roskaposteissa lisääntyi. Blogien kommenttitilat, chatit ja forumit kärsivät huolestuttavan suuresta roskapostituksesta tai muusta vahingonteosta. Niitä oli jopa 95 prosenttia kaikista viesteistä. Tavallisen netinkäyttäjän on ehkä vaikea uskoa sitä, mutta esimerkiksi blogeissa haitallisen materiaalin läpipääsy on harvinaista koska blogialustojen valmiit asetukset sekä ylläpitäjien aktiivinen toiminta suodattavat materiaalia.
Websensen mukaan suurinpia haittaohjelmien (spyware, adware and malware) isäntämaita olivat järjestyksessä Yhdysvallat (51,4%) ja Kiina (17,2%) sekä yllättävästi Espanja (15,7), joka nousi ensimmäistä kertaa viiden kärkeen. Rikosohjelmien, joiden tarkoituksena oli nettipankkitilien tai muun taloustiedon hyödyntäminen, suurimpia isäntämaita olivat Yhdysvallat, Venäjä, Kiina, Brasilia ja Saksa. "Hyökkääjät jatkoivat internetsivujen maineen ja käyttäjien luottamuksen hyödyntämistä. 71 prosenttia vahingollista koodia sisältäneistä nettisivuista oli laillisia sivuja, jotka oli vain vaarannettu", Websense tiedottaa.
_________
http://www.websense.com/content/State-of-Internet-Security-Q3-Q4-2009.aspx?cmpid=prblog tuossa koko raportti-pdf, siitä voi napsia graafeja