Ero sivun ”Euroehdokkaat” versioiden välillä
pEi muokkausyhteenvetoa |
p (siirsi sivun ”Ehdokkaat” uudelle nimelle ”Euroehdokkaat”: vanhentunut sivu) |
(ei mitään eroa)
|
Versio 23. toukokuuta 2010 kello 09.56
Tämä sivu käsittelee Piraattipuolueen ehdokasasettelua vuoden 2009 europarlamenttivaaleja silmälläpitäen. Ks. Eurovaalityöryhmä.
Yleistä
Kukin puolue voi asettaa europarlamenttivaaleissa valtakunnallisesti enintään 20 ehdokasta. Osa eduskunnan ulkopuolisista pienpuolueista sai vuoden 2004 eurovaaleihin kerättyä 15-20 ehdokkaan listan, joten Piraattipuolueen olisi hyvä pystyä samaan. Jokainen ehdokas tuo aina jonkin verran lisä-ääniä, ja puolueen valtakunnallinen kokonaisäänimäärä on se, mikä vaikuttaa.
Jos halukkaita ehdokkaita on enintään 20, puoluekokous nimeää heidät ehdokkaiksi. Ehdokkaat on ilmoitettava vaaliviranomaisille viimeistään 28.4.2009 klo 16 mennessä.
Ehdokaslistassa olisi hyvä olla monipuolinen:
- sukupuolijakauma
- maantieteellinen jakauma
- ikäjakauma
- ammattijakauma.
Puolueen säännöissä sanotaan ehdokasasettelusta seuraavaa:
Puolueen ehdokkaat europarlamenttivaaleissa valitaan jäsenäänestyksellä. Jäsenäänestystä ei kuitenkaan järjestetä, jos siihen nimettyjen ehdokkaiden määrä on enintään se, mitä puolueella on oikeus asettaa ehdokkaita europarlamenttivaalissa. Tällöin puoluekokous asettaa puolueen ehdokkaiksi europarlamenttivaaleissa kaikki jäsenäänestykseen nimetyt henkilöt.
Ehdokkaiden nimeämisestä jäsenäänestykseen sanotaan seuraavaa:
Jokaisella puolueen äänivaltaisella henkilöjäsenellä on oikeus nimetä yksi ehdokas jäsenäänestykseen. Ehdokkaan nimeämisellä tulee lisäksi olla vähintään 20 henkilön kannatus. Kannattaja voi olla puolueen jäsen tai puolueen ulkopuolinen henkilö. Kannattajien täytyy kuitenkin olla äänioikeutettuja vaaleissa, joihin ehdokasta ollaan nimeämässä. Jäsenäänestykseen ei saa nimetä henkilöä, joka ei ole valtiollisissa vaaleissa vaalikelpoinen, eikä henkilöä, joka ei ole antanut nimeämiseen kirjallista suostumustaan. Ehdokkaan nimeäjä tai nimeämistä kannattava henkilö ei ole sidottu äänestämään jäsenäänestyksessä nimetyn puolesta.
Ehdokasasetteluun liittyen puolue tarvitsee vaaliasiamiehen ja hänelle varamiehen. Vaaliasiamiehen tehtävänä on lähinnä toimittaa ehdokasasettelua koskevat asiakirjat vaaliviranomaisille. Vaaliasiamies ja varamies tulee olla valittuna 20.4.2009 mennessä.
Jäsenäänestykseen/puoluekokoukselle esitettävät ehdokkaat
Tämä osio pysyy toistaiseksi tyhjänä.