Ero sivun ”Purje 1003 uutiset” versioiden välillä
Ei muokkausyhteenvetoa |
Ei muokkausyhteenvetoa |
||
Rivi 21: | Rivi 21: | ||
Äskettäin Google koki voiton EU-tuomioistuimessa, jossa se voitti jutun ylellisyystuotteita myyvää LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton -yhtiötä vastaan. Yhtiö syytti Googlea tuotteidensa nimien käytöstä osana hakumainontaa myyvää palvelua. Käyttäjän hakiessa yrityksen tuotteita hän saattoikin nähdä kopioita myyvän kaupan mainoksen. Oikeusjuttu käynnistettiin jo vuonna 2003. | Äskettäin Google koki voiton EU-tuomioistuimessa, jossa se voitti jutun ylellisyystuotteita myyvää LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton -yhtiötä vastaan. Yhtiö syytti Googlea tuotteidensa nimien käytöstä osana hakumainontaa myyvää palvelua. Käyttäjän hakiessa yrityksen tuotteita hän saattoikin nähdä kopioita myyvän kaupan mainoksen. Oikeusjuttu käynnistettiin jo vuonna 2003. | ||
== | == SANANVAPAUDEN AALLONHARJALLA == | ||
Arkaluontoisia dokumentteja anonyymisti julkaiseva The Sunshine Press eli Wikileaks on elänyt jännittävissä tilanteissa pitkin talvea. Joulukuussa Wikileaks-sivusto typistyi vain uusia paljastuksia vastaanottavaksi. Syyksi vanhojen dokumenttien tarjonnan lopettamiselle ilmoitettiin rahoitusvaikeudet. Toukokuun puoliväliin mennessä vanhat dokumentit palautuivat sivuille ja Wikileaks toimii taas täydellä teholla. | Arkaluontoisia dokumentteja anonyymisti julkaiseva The Sunshine Press eli Wikileaks on elänyt jännittävissä tilanteissa pitkin talvea. Joulukuussa Wikileaks-sivusto typistyi vain uusia paljastuksia vastaanottavaksi. Syyksi vanhojen dokumenttien tarjonnan lopettamiselle ilmoitettiin rahoitusvaikeudet. Toukokuun puoliväliin mennessä vanhat dokumentit palautuivat sivuille ja Wikileaks toimii taas täydellä teholla. |
Versio 22. toukokuuta 2010 kello 16.38
PIRAATTIEN VAALIT HOLLANNISSA JA RUOTSISSA
Ruotsalaisen piraattipuolueen todellinen koitos tulee vastaan syksyllä eduskuntavaaleissa. Puolueen suosioon aiemmin vahvasti vaikuttanut The Pirate Bay -oikeudenkäynti jatkuu vasta vaalien jälkeen, syyskuun viimeisellä viikolla. Nähtäväksi jää, miten tämä vaikuttaa Ruotsin Piratpartietin äänisaaliiseen. Puoluejohtaja Rick Falkvinge harmittelee, että oikeudenkäynti alkaa vain noin viikko vaalien jälkeen. "Nyt meidän täytyy pärjätä ilman tätä viime hetken medianäkyvyyttä. Teemme politiikkaa omin avuin", hän toteaa.
Viime vuonna käräjäoikeus tuomitsi neljä syytettyä vuoden vankeusrangaistuksiin ja suuriin korvauksiin elokuva- sekä levy-yhtiöille. The Pirate Bay on kuitenkin jatkanut toimintaansa. Yksi palvelun entisistä ylläpitäjistä ja vihreä vaikuttaja Peter Sunde antoi Purjeelle lausunnon aiheesta: "Me emme hallinnoi sitä. Se on ollut verkossa useita vuosia monen ihmisen hallinnoitavana."
Sunde uskoo oikeudenkäynnin vaikuttavan piraattipuolueen kannatukseen, muttei uskalla arvioida kuinka paljon. Hän toteaa, että The Pirate Bay on ollut tärkeä tekijä puolueen nostamisessa omille jaloilleen, mutta nyt puolue on valmis toimimaan itsenäisesti ja onkin onnistunut siinä. Piratpartiet on Sunden mukaan vaikuttanut paljon ruotsalaiseen ja eurooppalaiseen politiikkaan. Kysyttäessä oikeudenkäynnin nostattamista tunteista, Sunde julistaa: "Oikeudenkäynnistä tulee eeppinen voitto meille! Vaikka häviäisimme!"
Myös Alankomaissa äänestetään. Piratenpartij Nederland on ilmoittanut aikovansa osallistua heinäkuussa järjestettäviin parlamenttivaaleihin. Piraattipuolueen on ennen vaaleja päätettävä virallisesti puolueohjelman sisällöstä, valittava puoluejohto ja kerättävä kustakin 19 vaalipiiristä vähintään 30 kannattajaa. Heidän on myös kerättävä kannattajiensa keskuudesta osallistumismaksu, joka on 12 000 euroa.
Suomen Piraattipuolueen puheenjohtaja Pasi Palmulehto kommentoi vaaliuutisia: "Piratenpartij'n ja erityisesti Piratpartietin vaalimenestys tulee merkitsemään paljon myös Suomelle. Riittävän hyvä menestys kannustaa yhä useampia antamaan äänensä Piraattipuolueelle vuoden 2011 eduskuntavaaleissa ja auttaa meitä näyttämään oikeaa tietä tietoyhteiskunnan rakentamisessa."
GOOGLEN YMPÄRILLÄ KUOHUU
Verkkopalveluita tarjoavan Googlen ympärillä kuohuu. Viacom on jo jokin aika sitten haastanut Googlen omistaman YouTube-palvelun oikeuteen tekijänoikeusrikkomuksista. Se vaatii miljardin dollarin korvausta reilusti yli 100 000 videon esittämisestä ilman oikeudenhaltijan lupaa. Googlen mukaan Viacomin omat työntekijät ovat lisänneet YouTubeen keksityillä nimillä videoita ja vaatineet niitä sitten poistettavaksi.
Myös Kiinan hallitus on huonoissa väleissä Googlen kanssa, sillä Google ei enää halua sensuroida hakutuloksiaan Kiinan lakien mukaisesti. Neuvottelut Googlen ja Kiinan hallituksen välillä eivät tuottaneet tulosta, joten Google päätti siirtää hakupalvelunsa Hong Kongiin, jossa sensuuria ei ole. Kiinan valtamedia syyttää Googlea vakoilusta Yhdysvalloille.
Äskettäin Google koki voiton EU-tuomioistuimessa, jossa se voitti jutun ylellisyystuotteita myyvää LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton -yhtiötä vastaan. Yhtiö syytti Googlea tuotteidensa nimien käytöstä osana hakumainontaa myyvää palvelua. Käyttäjän hakiessa yrityksen tuotteita hän saattoikin nähdä kopioita myyvän kaupan mainoksen. Oikeusjuttu käynnistettiin jo vuonna 2003.
SANANVAPAUDEN AALLONHARJALLA
Arkaluontoisia dokumentteja anonyymisti julkaiseva The Sunshine Press eli Wikileaks on elänyt jännittävissä tilanteissa pitkin talvea. Joulukuussa Wikileaks-sivusto typistyi vain uusia paljastuksia vastaanottavaksi. Syyksi vanhojen dokumenttien tarjonnan lopettamiselle ilmoitettiin rahoitusvaikeudet. Toukokuun puoliväliin mennessä vanhat dokumentit palautuivat sivuille ja Wikileaks toimii taas täydellä teholla.
Wikileaks on ollut esillä myös Islannin helmikuisessa Icelandic Modern Media Initiative -aloitteessa maan lainsäädännön muuttamisesta tutkivaa journalismia tukevammaksi. Wikileaks puolustaa muutosta, joka toisi suojaa paljastuksia tehneille sisäpiiriläisille. Viime vuonna Wikileaks julkaisi tietoa Kaupthing-pankin korruptoituneesta toiminnasta anonyymin lähteen avulla. Se aiheutti skandaalin saarivaltiossa.
Maaliskuussa Wikileaksin työntekjä kertoi Twitterissä Yhdysvaltojen tiedustelupalvelun seuraavan järjestön työntekijöitä Islannissa. Työntekijöitä oli myös kuvattu ja kuulusteltu. Syy oli myöhemmin Wikileaksin julkaisema video Yhdysvaltain helikopteri-iskusta Irakissa. Iskussa kuoli muun muassa kaksi Reutersin työntekijää ja haavoittui lapsia.