Ero sivun ”Purje googlejawiki” versioiden välillä
Rivi 5: | Rivi 5: | ||
Myös Kiinan hallitus on huonoissa väleissä Googlen kanssa, sillä Google ei enää halua sensuroida hakutuloksiaan Kiinan lakien mukaisesti. Neuvottelut Googlen ja Kiinan hallituksen välillä eivät tuottaneet tulosta, joten Google päätti lopettaa hakupalvelujen tarjoamisen. Google.cn ohjautuu nykyään hongkongilaiseen osoitteeseen google.com.hk, jossa sensuuria ei ole. Kuitenkin on raportoitu, että liian usein hakiessa tietyllä asiasanalla sensuuri iskee hetkellisesti. Google ei toistaiseksi ole ottanut tähän kantaa. Kiinan valtamedia syyttää Googlea vakoilusta Yhdysvalloille. | Myös Kiinan hallitus on huonoissa väleissä Googlen kanssa, sillä Google ei enää halua sensuroida hakutuloksiaan Kiinan lakien mukaisesti. Neuvottelut Googlen ja Kiinan hallituksen välillä eivät tuottaneet tulosta, joten Google päätti lopettaa hakupalvelujen tarjoamisen. Google.cn ohjautuu nykyään hongkongilaiseen osoitteeseen google.com.hk, jossa sensuuria ei ole. Kuitenkin on raportoitu, että liian usein hakiessa tietyllä asiasanalla sensuuri iskee hetkellisesti. Google ei toistaiseksi ole ottanut tähän kantaa. Kiinan valtamedia syyttää Googlea vakoilusta Yhdysvalloille. | ||
Äskettäin Google koki voiton | Äskettäin Google koki voiton EU-tuomioistuimessa, jossa se voitti jutun ylellisyystuotteita myyvää LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton -yhtiötä vastaan. Yhtiö syytti Googlea tuotteidensa nimien käytöstä osana hakumainontaa myyvää palvelua. Käyttäjän hakiessa kyseisen yrityksen tuotteita hän saattoikin nähdä kopioita myyvän kaupan mainoksen. Oikeusjuttu käynnistettiin jo vuonna 2003. Tuomioistuin totesi, että muiden maiden oikeusistuimien päätettäväksi jää tiesikö Google ongelmista. | ||
== WIKILEAKS EI ENÄÄ PINTEESSÄ == | == WIKILEAKS EI ENÄÄ PINTEESSÄ == |
Versio 20. toukokuuta 2010 kello 11.03
GOOGLEN YMPÄRILLÄ KUOHUU
Verkkopalveluita tarjoavan Googlen ympärillä kuohuu. Viacom on jo jokin aika sitten haastanut Googlen omistaman YouTube-palvelun oikeuteen tekijänoikeusrikkomuksista. Se vaatii miljardin dollarin korvausta reilusti yli 100 000 videon esittämisestä ilman oikeudenhaltijan lupaa. Googlen mukaan Viacomin omat työntekijät ovat lisänneet YouTubeen keksityillä nimillä videoita ja vaatineet niitä sitten poistettavaksi.
Myös Kiinan hallitus on huonoissa väleissä Googlen kanssa, sillä Google ei enää halua sensuroida hakutuloksiaan Kiinan lakien mukaisesti. Neuvottelut Googlen ja Kiinan hallituksen välillä eivät tuottaneet tulosta, joten Google päätti lopettaa hakupalvelujen tarjoamisen. Google.cn ohjautuu nykyään hongkongilaiseen osoitteeseen google.com.hk, jossa sensuuria ei ole. Kuitenkin on raportoitu, että liian usein hakiessa tietyllä asiasanalla sensuuri iskee hetkellisesti. Google ei toistaiseksi ole ottanut tähän kantaa. Kiinan valtamedia syyttää Googlea vakoilusta Yhdysvalloille.
Äskettäin Google koki voiton EU-tuomioistuimessa, jossa se voitti jutun ylellisyystuotteita myyvää LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton -yhtiötä vastaan. Yhtiö syytti Googlea tuotteidensa nimien käytöstä osana hakumainontaa myyvää palvelua. Käyttäjän hakiessa kyseisen yrityksen tuotteita hän saattoikin nähdä kopioita myyvän kaupan mainoksen. Oikeusjuttu käynnistettiin jo vuonna 2003. Tuomioistuin totesi, että muiden maiden oikeusistuimien päätettäväksi jää tiesikö Google ongelmista.
WIKILEAKS EI ENÄÄ PINTEESSÄ
Arkaluontoisia dokumentteja anonyymisti julkaiseva The Sunshine Press eli Wikileaks on joutunut jännittäviin tilanteisiin. Joulukuussa Wikileaks-sivusto typistyi lähinnä vain uusia paljastuksia vastaanottavaksi. Syyksi ilmoitettiin rahoitusvaikeudet ja Wikileaks keräsi lahjoituksia, jotta vanhatkin dokumentit saataisiin esille uudestaan. Twitteriään Wikileaks päivitti ahkerasti ja esitteli virallisilla sivuillaan uusimmat vuodot. Nyt Wikileaks on viimein saanut tarpeeksi lahjoituksia ja dokumentit ovat palautuneet sivuille.
Islannissa tehtiin helmikuussa Icelandic Modern Media Initiative -aloite maan lainsäädännön muuttamisesta niin, että tutkiva journalismi viihtyisi siellä parhaiten koko maailmassa. Wikileaks tuki muutosta, joka toisi suojaa paljastuksia tehneille sisäpiiriläisille. Viime vuonna Wikileaks julkaisi tietoa Kaupthing-pankin korruptoituneesta toiminnasta. Se aiheutti skandaalin saarivaltiossa. Hanke etenee hitaasti, mutta varmasti.
Maaliskuussa Wikileaksin työntekijä kertoi Twitterissä Yhdysvaltojen seuraavan järjestön työntekijöitä Islannissa. Työntekijöitä oli myös kuvattu ja kuulusteltu. Syy oli myöhemmin Wikileaksin julkaisema video Yhdysvaltain helikopteri-iskusta Irakissa. Iskussa kuoli muun muassa kaksi Reutersin työntekijää ja haavoittui lapsia. Lapset pelastaneet sotilaat ovat kritisoineet entisen työnantajansa menettelyä Irakissa.