Ero sivun ”UKK” versioiden välillä

PiraattiWikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ei muokkausyhteenvetoa
 
(2 välissä olevaa versiota 2 käyttäjän tekeminä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
===UKK===
===UKK - Usein kysytyt kysymykset===
- eli usein kysytyt kysymykset


Kysymyksiä piraattipuolueesta, sen ajamista asioista sekä niihin vastauksia. Vastaukset selvästi ja yksinkertaisesti, pitkät selitykset ja viittaukset omille sivuilleen tai esimerkiksi [[propiratismi]]-sivulle.
Tällä sivulla esitetään kysymyksiä piraattipuolueesta ja sen ajamista asioista, sekä esitetään niihin vastauksia. Vastaukset tulee kirjoittaa selvästi ja yksinkertaisesti. Pidemmät selitykset ja viittaukset kuuluvat omille sivuilleen, tai esimerkiksi [[propiratismi]]-sivulle.


Tämän sivun tarkoitus on a) auttaa meitä vastaamaan usein hämmentäviin kysymyksiin, b) tuottaa helposti luettavaa tietoa muille kiinnostuneille.
Tämän sivun tarkoitus on tarjota tukea usein hämmentävviin kysymyksiin, sekä tuottaa helposti sisäistettävää ja nopeasti luettavaa tietoa kaikille kiinnostuneille.




Rivi 98: Rivi 97:
=====Mikä kaikki lasketaan kaupalliseksi käytöksi?=====
=====Mikä kaikki lasketaan kaupalliseksi käytöksi?=====


==TEKIJÄNOIKEUS_VANHA==
=====1) Mistä sitten taiteilijat saavat toimeentulonsa, jos kaikki on ilmaista?=====
Vallalla on sellainen valitettava harhakäsitys, että musiikki- ja elokuvateollisuuden vaikeudet johtuisivat nettilataamisesta. Näin ei kuitenkaan ole. Kun kyseessä on epäkaupallinen kopiointi, se ei ole keneltäkään pois. Teollisuuden edustajat levittävät tahallaan virheellistä ajatusta, että yksi ladattu teos lisää olisi sama asia kuin yksi ostettu teos vähemmän. Tietenkään tämä ei pidä paikkaansa, koska tiedostojen kopioituminen ja leviäminen on niin laajaa, etteivät lataajat ikimaailmassa olisi ostaneet tuota kaikkea.
Taiteilijat siis saavat keskimäärin myytyä teoksiaan aivan yhtä hyvin nettilataamisen aikakaudella kuin ennenkin. Toiset paremmin ja toiset heikommin - erottavana tekijänä on se, kuinka hyvä teos on lataajan mielestä. Jos se on hyvä, hän saattaa lisäksi ostaa sen, jos ei, niin todennäköisesti hän ei osta sitä. Joka tapauksessa levikki on niin laaja, että ne, jotka pitävät musiikista, ostavat teoksia vähintään yhtä paljon kuin ostajat ennen internetiä.
linkkejä:
[http://blog.piraattipuolue.fi/2008/11/peruskasitteita-lataaminen-ostaminen-levitys Peruskäsitteitä: lataaminen, ostaminen, levitys]
=====2) No mutta miten on mahdollista, että jos minulla jo kerran on koneella joku albumi, niin menisin vielä ostamaankin sen?=====
Ostat sen siksi, että pidät musiikista, haluat tukea taiteilijaa ja haluat hänen jatkossakin tekevän musiikkia. Emme ole niin pahoja kuin usein luulemme. Esimerkiksi suomalaista musiikkia ladataan netistä verrattaen vähän juuri siitä syystä, että lataajat haluavat tukea kotimaista musiikkia.
On tuottajan vastuulla tehdä teosten ostaminen mahdollisimman helpoksi (esimerkiksi netissä muutamalla napinpainalluksella), ja myös hinnan on vastattava menekkiä eli oltava kohtuullinen.
=====3) Tuntuu vain jotenkin väärältä ottaa ilmaiseksi, kun voin mennä ostamaankin.=====
Ensinnäkin, voitko mennä ostamaan sen? Mitä jos et olisi ikinä kuullutkaan tuosta taiteilijasta, ja yhtäkkiä netin kautta löydät mielestäsi maailman parasta musiikkia? Netti tuo kaiken tuon jalkojesi juureen. Kuunteleminen ei ole väärin, katsominen ei ole väärin, kopioiminen ei ole väärin. Tuo "väärä" tunne johtuu siitä, että olet tottunut kunnioittamaan tekijänoikeutta maksamalla teoksesta, jonka tuottaminen, kopioiminen, mainostaminen ja levittäminen on maksanut tekijälleen rahaa. Nyt enää ainoa mikä tekijälle todella maksaa on tuottaminen (koska netti ja lataajat hoitavat kopioimisen, mainostamisen ja levittämisen hänen puolestaan) ja sen voit hänelle korvata aivan samalla tavalla kuin ennenkin, eli ostamalla teoksen.


== Patentit ==
== Patentit ==


=====1) Miten minä sitten varmistan etteivät muut varasta minun ideaani jos patentteja ei ole olemassa? =====
=====Miten varmistan etteivät muut varasta minun ideaani jos patentteja ei ole olemassa? =====


===OHJELMISTOPATENTIT JA VAPAA LÄHDEKOODI===


===OHJELMISTOPATENTIT JA VAPAA LÄHDEKOODI===
=====Miksi minun pitäisi antaa työni tulos maailmalle? Millä sitten elän?=====


=====1) Miksi minun pitäisi antaa työni tulos maailmalle varastettavaksi? Millä sitten elän?=====
[[Luokka:UKK]]

Nykyinen versio 14. heinäkuuta 2009 kello 15.56

UKK - Usein kysytyt kysymykset

Tällä sivulla esitetään kysymyksiä piraattipuolueesta ja sen ajamista asioista, sekä esitetään niihin vastauksia. Vastaukset tulee kirjoittaa selvästi ja yksinkertaisesti. Pidemmät selitykset ja viittaukset kuuluvat omille sivuilleen, tai esimerkiksi propiratismi-sivulle.

Tämän sivun tarkoitus on tarjota tukea usein hämmentävviin kysymyksiin, sekä tuottaa helposti sisäistettävää ja nopeasti luettavaa tietoa kaikille kiinnostuneille.


PIRAATTIPUOLUE

Keitä te olette?

Piraattipuolue on suomalainen poliittinen puolue, joka ajaa erityisesti tekijänoikeusjärjestelmän lieventämistä, sananvapauden ja yksityisyyden suojan turvaamista ja edistyksellisempää tietoyhteiskuntapolitiikkaa. Toiminta Suomessa aloitettiin helmikuussa 2008 ja puolueen rekisteröimiseen vaadittavat 5000 kannattajakorttia saatiin kerättyä toukokuun 2009 loppuun mennessä. Liikkeen ja puolueen historiasta löydät tarkempaa tietoa puolueen sivuston historiaosuudesta.

Toistaiseksi rekisteröimätön yhdistys Piraattinuoret on Piraattipuolueen nuorisojärjestö.

Miten Piraattipuolue sijoittuu talouspoliittisesti?

Piraattipuolueella ei ole virallista kantaa talouspolitiikkaan tekijänoikeus- ja patenttikysymysten ulkopuolella. Kansalaisoikeudet, yksityisyyden suojan tärkeys ja jano vapaammalle yhteiselle kulttuurille yhdistävät Piraattipuolueen kannattajat perinteisten talouspoliittisten rajojen ohi.

Piraattipuolue ei tule sensuroimaan ehdokkaidensa mielipiteitä talousasioista, mutta haluaa muistuttaa, että ne eivät edusta puolueen näkemystä.

Miten puolue aikoo vaikuttaa?

Parlamentaarinen toiminta täydentää kansalaisjärjestöjen toimintaa. Siinä missä kansalaisjärjestöä eivät sido puolueiden rajoitukset ja velvoitteet, puolue voi vaikuttaa lainsäädäntöön suoraan sen ytimessä.

Puolue voi vaikuttaa myös parlamentin ulkopuolella puhumalla lainsäätäjän ymmärtämää kieltä. Kansalaisjärjestön esittämät tilastot eivät vakuuta päättäjää samalla tavalla kuin Piraattipuolueelle menetetyt äänet.

Ei kai tarkoitusperiltään kapea puolue voi menestyä?

Monet vanhemmat puolueet syntyivät alunperin pitämään huolta yksittäisten kansanryhmien asioista yleisellä tasolla. Uudempien puolueiden kohdalla on selvästi yleisempää, että puolue ajaa yleisesti kansan asioita rajatummalla asialistalla. Useampi tällainen puolue on jo Suomen politiikan kentällä tärkeässä asemassa.

Koemme myös, että pieni asialista mahdollistaa Piraattipuolueen kannattajille sellaista varmuutta, mitä yleispuolueen äänestäjä ei saa. Piraattipuolueen ehdokas keskittyy toiminnassaan siihen, mitä äänestäjä piti oleellisena puolueen valitessaan.

Eikö teistä Piraattipuolue ole huono nimi?

Ei. Piraattipuolue on uuden ajan puolue. Me tiedostamme, että ihmiset yleensä eivät lue satojen sivujen poliittisia manifesteja. Piraattipuolueen nimi kertoo välittömästi ainakin osittain mistä on kyse ja herättää yleensä heti reaktion. Puolue herättää paljon positiivisia tunteita, mutta otamme mieluummin negatiivisenkin heiton kuin välinpitämättömyyttä. Piraattipuoluetta et unohda.

Eri Piraattijuttuja on paljon, miksi?

Huomiota herättävän Piraatti-sanan ympärille on 2000-luvulla noussut useita erilaisia järjestöjä, jotka vaikuttavat kukin omalla tahollaan yksityisyydensuojan, sananvapauden ja kulttuurin puolesta. Piraattipuolue, Piraattinuoret, Piraattiliitto, Piratbyrån ja Piratpartiet toimivat Suomen ja Ruotsin alueella. Kasvavalla liikkeellä on poliittiset puolueet jo parissakymmenessä maassa, ja uusia syntyy kokoajan. Vaikka kaikki nämä yhteisöt ovat osittain samalla asialla, ne ovat kuitenkin selkeästi toisistaan erillisiä järjestöjä.

No mikä on piraattiliitto? Entä Piratpartiet tai Piratbyrån?

Piraattiliitto on suomalainen uutissivusto, joka keskittyy uutisoimaan tekijänoikeusjärjestelmää, sananvapautta, yksityisyyden suojaa ja tietoyhteiskuntapolitiikkaa koskevia asioita.

Ruotsissa toimiva maailman ensimmäinen piraattipuolue Piratpartiet on liikkeen edelläkävijä ja ollut keskeisessä asemassa sen levittämisessä maailmalle. Piratpartiet menestyi 2009 kesäkuun europarlamenttivaaleissa erinomaisesti.

Piratbyrån on ruotsalainen kansalaisjärjestö, joka kannattaa tekijänoikeuslakien lieventämistä ja edistää keskustelua kulttuurijaosta.

Oletteko te The Pirate Bayn takana?

Emme. The Pirate Bay on muutaman ruotsalaisen ylläpitämä hakupalvelu. Kyseessä on seurantapalvelu, joka auttaa BitTorrent protokollaa käyttäviä ihmisiä löytämään toisiltaan jaossa olevia tiedostoja. Monet näistä tiedostoista ovat saatavilla ilman tekijänoikeuden haltijan lupaa. Piraattipuolueella ei ole mitään yhteyttä The Pirate Bayhin.

TEKIJÄNOIKEUS

Eikö kopiointi eliminoi viihdeteollisuuden tuloja?

Verkkojako on tyypillisesti epäkaupallista kopiointia. Tällöin ihmiset jakavat suoraan toistensa kesken kopioita, eikä rahaa liiku mihinkään suuntaan. Monet viihdeteollisuutta edustavat tahot levittävät ajatusta, että jokainen ladattu teos on suoraan pois heidän tuloistaan. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa.

Vaikka ihmiset muuten ostaisivatkin osan verkosta hakemastaan kulttuurista, valtaosa ladatusta viihteestä vain jäisi käyttämättä, mikäli siitä pitäisi maksaa. Valintaa ei yleensä tehdä verkon ja kaupan, vaan verkon ja nauttimatta jättämisen välillä.

Voiko verkkolatauksesta olla hyötyä viihdeteollisuudelle?

Vaikka nettilataus tuottaa pienen loven viihdefirmojen välittömiin myyntituottoihin, se kartuttaa yhtiöille myös kuivaa käteistä kassaan. Suosion ja kuuluisuuden nousu tuottaa esimerkiksi muusikon levyille suoraan lisää myyntituloja, sekä mahdollistaa tiheän keikkailun, ja oheistuotteiden kauppaamiseen.

Moni myös käyttää nettilatauksia valitsemaan ostoslistalleen parhaat palat kaikesta kiinnostavasta viihteestä. Toisin sanoen, mitä paremmin viihteen tuottanut taho on työnsä tehnyt, sitä suurempaa etua hän voi vertaislatauksesta odottaa saavansa.

Miksi kukaan ostaisi tuotteen, jonka on saanut jo ilmaiseksi?

Me ihmiset emme ole aina ahneita ja pahoja. Vaikka viihdeteollisuus tekee parhaansa solvatakseen piraatteja moraalittomiksi monin eri tavoin, verkkojakajat ovat todellisuudessa kulttuuria arvostavia ja siitä kiinnostunutta väkeä. Eli tavallisia ihmisiä, jotka vain tuntevat nykyhetken mahdollisuudet hyvin.

Piraatti ostaa ilmaiseksi saamansa tuotteen samasta syystä, kuin televisiosta hyvän tv-sarjan bongannut ostaa dvd-kausilaatikon, vaikka sarjan saisi myös talletettua kotikeinoin. Kun jostain pitää tarpeeksi, sen hankkii omaksi.

Ettekö te vain voisi kävellä sinne kivijalalle?

On tuotetta markkinoivan tahon työtä tehdä tuote nautittavaksi ja hankittavaksi sellaisessa muodossa, joka on kuluttajalle houkuttava. Verkkolataamiseen tottuneelle ajatus perinteisestä kaupasta on jossain määrin yhtä vanhanaikainen, kuin sähköön tottuneelle olisi sytyttää nuotio piikivillä lämmittääkseen ruokaa.

Heti, kun viihdettä markkinoivat yritykset ymmärtävät alkaa kilpailemaan verkkolatausten kanssa helppoudella, ja tuovat tuotteensa järkevään hintaan verkosta nautittavaksi, heidän asiakasmääränsä verkossa moninkertaistuvat.

Vertaisverkkojakelu lisääntyy jatkuvasti, eikä tule katoamaan. Vaikka jotkut tahot tahtovatkin niin, kehitys ei ole pysähtymässä. Myös kulttuuritarjonnan saralla markkinoiden tulee kehittyä kysynnän mukaan, samalla tavalla kuin muillakin aloilla.

Viihteen teko on kallista, siksi se myös pitää myydä kalliilla.

Olemme opetettuja ajattelemaan, että viihdeteoksen tuottaminen, kopiointi, mainostus ja jakelu on kallista puuhaa. Verkkojakelussa näistä ohitetaan tuottamisen lisäksi kaikki kohdat. Verkko ja lataajat hoitavat kopioinnin, mainostuksen ja jakelun, joten perinteiseen malliin verrattuna enää tuottamiseen tarvitsee käyttää samoissa määrin rahaa. Verkkojakoon tehdyn tuotteen voisi siis myydä selvästi kaupassa myytävää tuotetta edullisemmin.

Verkkojako on myös selvästi ympäristöystävällisempää kuin muovinpalojen painaminen ja rahtaus junissa, rekoissa ja laivoissa ympäri maailman.

Mutta jos voin ostaa jotain, miksen ostaisi? Se on oikein.

Periaatteessa mitä tahansa mihin on varaa voi ostaa. Mutta entä jos sitä ei tunne etukäteen? Ennenkuin olet kuullut mielestäsi maailman parasta yhtyettä, et todennäköisesti osta heidän levyään. Tässä auttaa vertaisverkko, joka pursuaa uutta koettavaa ja löydettävää.

Kuunteleminen, katsominen tai kopioiminen ei ole absoluuttisesti väärin millään perustavalla tasolla, niitä karsastetaan ainoastaan nykykäytäntöjen vuoksi. Näitä käytäntöjä Piraattipuolue haluaakin muuttaa.

Uskooko Piraattipuolue tosiaan, että ohjelmisto- ja peliteollisuus tulevat menestymään, mikäli yksityinen kopiointi em. yritysten tuotteiden kohdalla sallittaisiin?

Tähän pitäisi jonkun kirjoitella vastaus. Selitys kysymykselle: Musiikkiteollisuudessa rahaa tehdään paljon muustakin kuin levymyynnistä (johon kopiointi käytännössä voi vaikuttaa), kun taas ohjelmistoissa ja peleissä se tehdään nimenomaan siitä "levymyynnistä".

Mikä kaikki lasketaan kaupalliseksi käytöksi?

Patentit

Miten varmistan etteivät muut varasta minun ideaani jos patentteja ei ole olemassa?

OHJELMISTOPATENTIT JA VAPAA LÄHDEKOODI

Miksi minun pitäisi antaa työni tulos maailmalle? Millä sitten elän?