Ero sivun ”Varsinais-Suomen kunnallisvaaliohjelma 2012” versioiden välillä
pEi muokkausyhteenvetoa |
|||
Rivi 1: | Rivi 1: | ||
HYVÄKSYTTY 12.8. | HYVÄKSYTTY 12.8. | ||
== | ==Turun Piraattien kunnallisvaaliohjelma== | ||
Varsinais-Suomen Piraatit noudattavat Piraattipuolueen valtakunnallista kunnallisvaaliohjelmaa. Ohjelma on luettavissa osoitteessa http://wiki.piraattipuolue.fi/Kunnallisvaalit_2012 | Varsinais-Suomen Piraatit noudattavat Piraattipuolueen valtakunnallista kunnallisvaaliohjelmaa. Ohjelma on luettavissa osoitteessa http://wiki.piraattipuolue.fi/Kunnallisvaalit_2012 |
Nykyinen versio 13. elokuuta 2012 kello 21.20
HYVÄKSYTTY 12.8.
Turun Piraattien kunnallisvaaliohjelma
Varsinais-Suomen Piraatit noudattavat Piraattipuolueen valtakunnallista kunnallisvaaliohjelmaa. Ohjelma on luettavissa osoitteessa http://wiki.piraattipuolue.fi/Kunnallisvaalit_2012
Avoimuus ja vapaa tieto
Avoimuus on toimivan demokraattisen prosessin kulmakivi, joka takaa päätösten oikeudenmukaisuuden. Vapaa pääsy yhteisiä päätöksiä taustoittavaan tietoon edistää kansalaisten vaikuttamismahdollisuuksia ja -halua. Hyvä päätöksenteko voi olla avointa. Täten Turun Piraatit sitoutuvat toiminnan avoimuuteen kaikissa niissä tehtävissä joihin he tulevat valituiksi.
Kaupunkilaisten hallinta palveluiden järjestämiseen ja kehittämiseen tulee säilyttää myös palveluita ostettaessa. Toimivaan päätöksentekoon tarvitaan riittävän laajat tiedot kaupungin toimista, taloudellisista sidonnaisuuksista sekä vaikutuksista. Sen vuoksi kaikkien osapuolten, myös palveluntuottajien tulee noudattaa avoimuutta siltä osin kun toimet koskevat kaupungin kanssa tehtyjä sopimuksia.
Turun kaupungin päätöksenteon perusteluineen tulee olla mahdollisimman avointa ja helposti kapunkilaisten, median ja yhdistysten saatavana riittävän kauan ennen ratkaisevia käsittelyitä. Kaupunkilaisille tulee järjestää mahdollisuus seurata valtuuston ja hallituksen kokouksia internetin välityksellä.
Turun kaupungin tulee tukea julkisin varoin tuotetun materiaalin, kuten opettajien tuottamien aineistojen, joukkoliikennetietojen sekä kulttuuriteosten jakamista vapaaseen käyttöön. Kaupungin tulee luovuttaa omat kartta-aineistonsa, asemakaavansa ja ilmakuvansa Maanmittauslaitoksen vapaasti julkaistavaksi.
Osallistava demokratia
Kaupunkilaisilla on oltava oikeus vaikuttaa omiin asioihinsa myös vaalien välillä. Neuvoa antavia kansanäänestyksiä on järjestettävä asioista jotka vaikuttavat merkittävästi kaupunkilaisten elämään sekä muista suurta kiinnostusta herättävistä aiheista. Päättäjien tulee kunnioittaa äänestysten tuloksia.
Kuntaliitoksista on järjestettävä äänestys, eikä Turun tule ryhtyä kuntaliitokseen sellaisen kunnan kanssa, jonka asukkaiden mielipidettä ei olla äänestyksellä mitattu. Yhteistyötä pientalo- ja kaupunginosayhdistyksien kanssa on syvennettävä, ja näille annettava alueellista päätäntävaltaa.
Virkamiehistön ja poliitikkojen on otettava kansalaiset mukaan päätöksentekoon mahdollisimman laajasti verkkopalveluiden avulla.
Tietoyhteiskunta ja yksityisyys
Turun kaupungin ohjelmistohankinnoissa on suosittava avointa lähdekoodia aina kun se on kohtuudella mahdollista. Kaupungin ohjelmisto- ja tietojärjestelmähankinnoissa pidemmän aikavälin tavoitteena tulee olla kokonaan avoimiin ja vapaasti lisensoituihin ohjelmistoihin siirtyminen.
Vapaat ja avoimet ohjelmistot sekä järjestelmät tulevat kaupungille edullisemmaksi, koska niistä ei tarvitse suorittaa lisenssimaksuja. Lisäksi Turun kaupungin tilaamien ohjelmistojen jatkokehittäminen tulee edullisemmaksi, kun ohjelmistot toimitetaan avoimina ja sopimukset sallivat jatkokehityksen tilaamisen myös muilta kuin alkuperäiseltä kehittäjältä.
Kirjesalaisuus ja yksityisyys on turvattava myös kaupungin tarjoamissa tiloissa. Kouluissa, työpaikoilla ja kirjastoissa ei saa käyttää vakoiluohjelmia tai verkkoyhteyden seurantaa tietokoneen käytön valvomiseen millään verukkeella. Sähköpostit, foorumikeskustelut ja muu tietokoneella tapahtuva viestintä kuuluvat yksityisyydensuojan piiriin, eikä sitä tule loukata.
Koulutus-, sivistys- ja kirjastopalvelut
Turun kirjastojen tulee huolehtia siitä että kirjojen, äänitteiden ja kuvaohjelmien lisäksi käytössä ovat toimivat ja sensuroimattomat verkkoyhteydet ja että asiakaspäätteitä on riittävästi. Teoksista tulee tarjota myös digitaalisia kopioita opiskelijoiden, iäkkäiden ja terveydentilansa vuoksi esteellisten ― kuten sokeiden ― palvelemiseksi. Erityisesti tietokirjojen digitaalisten kopioiden riittävyydestä on huolehdittava: digitaaliset kirjat eivät saa loppua kesken.
Koulujen tietotekniikanopetuksessa ja ohjelmistohankinnoissa tulee suosia avoimen lähdekoodin ohjelmistoja. Oppilaita tulee koulussa opastaa käyttämään monipuolisesti eri ohjelmistoja ja käyttöjärjestelmiä. Koulut eivät voi olla tieto- ja viestintätekniikan suhteen yhden yrityksen monopolialuetta.
Kouluissa järjestettävää demokratiakasvatusta tulee kehittää edelleen. Opintoympäristöön liittyvistä päätöksistä pitää järjestää oppimäärään sisältyviä tiedottamisia, keskusteluita sekä äänestyksiä joistain yksittäisistä asioista, jossa oppilaat saisivat esimerkiksi valita yhteisin resurssein tuotettavan hankkeen.
Joukkoliikenneyhteydet
Pikaraitiotiehankkeen jatkoselvityksiä tulee jatkaa Turun seudun joukkoliikenne 2020 -selvityksen esittämissä puitteissa. Piraatit näkevät järkevänä joukkoliikenteen liikennekapasiteetin kasvattamisen ja matka-aikojen lyhentämisen, mihin tarkoitukseen pikaraitiotien katsotaan soveltuvan hyvin. Nykyistä bussiliikennettä on edelleen kehitettävä sekä selvitettävä johdinbussien käyttöönottoa. Mahdollisuudet suoraan lähiöstä toiseen kulkevien joukkoliikennelinjojen perustamiseksi on kartoitettava.
Sujuvan liikennesuunnittelun pitää sitoa toisiinsa henkilöauto-, juna- ja bussiliikenne. Tätä tukisi matkakeskus, jossa voi joustavasti siirtyä matkavälineestä toiseen. Nykyistä matkakeskushanketta on joudutettava. Suunnitelmaan pitää voida tarvittaessa yhdistää seudullisen pikaraitiotien keskusasema.
Joukkoliikenteen sähköinen maksujärjestelmä on pidettävä tietosuojan kannalta kunnossa. Kaupunkilaisten liikkumisesta julkisilla kulkuvälineillä ei tule pitää rekisteriä, eikä yksilöityä liikkumista tule seurata ilman oikeuden määräystä. Tietoja ei saa luovuttaa kolmansille osapuolille.
Asuinalueiden, tiestön ja viheralueiden kaavoitus
Kaavoituksessa tulee painottaa ympäristöarvoja sekä palvelujen saavutettavuutta joukkoliikenteellä. Kaavoituksessa on otettava huomioon mahdollisen pikaraitiotien kulkureitit, nykyiset bussilinjat sekä mahdollisuudet muuttaa nykyisiä bussilinjoja.
Tietoverkon kattavuus on perusedellytys monille palveluille ja arkipäiväisten asioiden hoidolle, minkä vuoksi Turun kaupungin tulee rakentaa omaa kuiturunkoverkkoaan aktiivisesti, erityisesti viemäröinti-, sähkö- ja muiden kaivaustöiden ohessa.
Turkulaisille tulee luoda todellinen tilaisuus ilmaista mielipiteensä ja vaikuttaa valmisteilla oleviin kaavamuutoksiin mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Kaavamuutosten käsittely tulee tuoda kaupunkilaisten tietoon ja mahdollistaa kommentointi esimerkiksi keskustelutilaisuuksissa tai sosiaalisen median kautta.
Turun kaupungin on pyrittävä helpottamaan ja nopeuttamaan kaavoitusprosesseja siten, että Turkuun saadaan uusia asuntoja ja asukkaita. Kaupungin ei tule väärinkäyttää hallitsevaa asemaansa maanomistajana esimerkiksi ylihinnoittelemalla tontteja tai niiden vuokria piiloverotuksen tavoin. Kaupunki hyötyy eniten houkuttelemalla runsaalla, edullisella ja laadukkaalla asumisella asukkaita maksamaan veroja Turkuun.