Vaalimainonta 2022

Kohteesta PiraattiWiki
(Ohjattu sivulta Vaalimainonta)
Loikkaa: valikkoon, hakuun

2021 kuntavaalit

Ulkomainonta kuntavaaleissa

Vaalien ulkomainonnan voi aloittaa viikkoa ennen ennakkoäänestyksen alkamista eli keskiviikkona 31.3. Samana päivänä avataan vaalimökit.


Vaalilain asettamat rajoitukset

Vaalilain mukaan yleisen ennakkoäänestyspaikalla tai vaalipäivän äänestyspaikalla taikka niiden välittömässä läheisyydessä ei saa äänestysaikana pitää puheita, julkipanna tai jakaa painettuja tai kirjoitettuja kehoituksia eikä muutoinkaan vaikuttaa tai yrittää vaikuttaa äänestäjien vaalivapauteen. Käytännössä tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että vaalimainoksia ei tule asettaa ennakkoäänestyspaikkojen tai äänestyspaikkojen läheisyyteen niin, että voidaan katsoa niiden vaikuttavan äänestäjän valintaan. Vaalimainosten ei siten esimerkiksi tule näkyä vaalihuoneistoon tai sen sisäänkäynnille.


Vaalimökit

Koska puolueen varat ovat rajalliset, on Helsinkiin pohdittu aikaisempaa vaatimattomampaa vaalimökkiä, joka olisi pieni koppi, johon saa teltan ja esitemateriaalin yöksi lukon taa. Suurin osa kustannuksista tulee mökin kuljetuksesta, joten mökin vuokran ei vaikuta paljoa kokonaissummaan. Itse mökkipaikka on ilmainen, mutta se tulee varata ennakkoon.

Muualla vaalimökkejä on ainakin Turussa ja Tampereella, joissa kaupunki vuokraa puolueille mökkejä vaalitorilta.


Kunnan vaalimainostelineet

Useimmat kunnat järjestävät vaalimainostelineet vaalijulisteita varten. Jos piiri ei ole saanut kunnalta yhteydenottoa kunnan julistepaikoista, tulee piirin tiedustella asiaa kunnalta maaliskuun puolenvälin paikkeilla. Joissakin kunnissa paikkoja varataan aina kaikille puolueille, kun taas joissakin paikat pitää varata. Jos piiri saa sähköpostiviestin, että otatteko mainospaikat, niin siihen pitää ajoissa vastata myöntävästi, mikäli paikkoja haluaa. Käytännössä kannattaa aina ottaa ne ilmaiset mainospaikat kaikilla niillä paikkakunnilla, joilla piraateilla on ehdokkaita (tai on tulossa ehdokkaita), vaikka ei olisikaan ihan varma pystytäänkö julisteet toimittamaan paikalleen.


Siltamainospaikat

Siltamainospaikkoja on saatavissa ainakin Helsingissä (maksullisia; mainostaja kiinnittää banderollit itse) ja Vantaalla (ilmaisia; kaupunki toimittaa banderollit paikalleen). Espoossa ja Tampereella silta- ja muu banderollimainonta on poliittisilta toimijoilta kielletty.


Tienvarsimainonta

Tienvarsimainonnassa käytännöt vahtelevat varmasti niin paljon kuin on kuntia. Jos ei ole varma saako tienvarteen pystyttää mainoksensa, voi katsoa, mitä kunnan nettisivuilta löytyy ulkomainonnasta ja vaalimainonnasta. Kuntavaaleja koskevia tienvarsimainonnan ohjeita ei vielä ole saatavilla, mutta eduskuntavaalien ohjeet antavat suuntaa.

Lainauksia edellisten kuntavaalien mainontaohjeista:

Mainoksen sijoittamiselle tarvitaan maanomistajan/-haltijan suostumus. Kunta ei voi määrätä muiden kuin omistuksessaan ja hallinnassaan olevien alueiden vaalimainontapaikoista.

Tienvarsimainonnasta ja –ilmoittelusta säädetään maantielain 52 ja 52 a §:ssä. Vaalimainoksia ei koske ilmoitusvelvollisuus tienpitoviranomaisille. Vaalimainokset saa asettaa paikalleen aikaisintaan kuukautta ennen vaalipäivää ja ne on poistettava viikon kuluessa vaalipäivästä. Liikennevirasto ohjeistaa vaalimainontaa maanteiden varsilla ja asemakaava-alueiden ulkopuolella.


Aluevaaliohjeiden kaikki osiot