Muutokset

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Runkoluonnos

364 tavua lisätty, 12. maaliskuuta 2009 kello 19.08
ei muokkausyhteenvetoa
'''Tappaako ilmaislevitys myynnin?'''
<br>Piraattijahtia perustellaan sillä, että kulttuuri on kuolemassa muuten. Todellisuus ei kuitenkaan tue tätä väitettä. Tarkastellaan tilannetta kulttuurin eri aloilla, mm. kirjallisuudessa, tietokoneohjelmistoissa, elokuvissa ja musiikissa. Tiedostonjakamisen vaikutusta käsittelevät tutkimukset ja tapauskertomukset tahoista, jotka ovat menestyneet vapaan kopioinnin ansiosta. Yhdysvaltalaiset lainsuojattomat piraatit, jotka ryhtyivät lopulta kunnioitettaviksi jakelufirmoiksi luotuaan ensin kysynnän tuotteilleen. Lisäbonuksena lunnasmalli ja muut vaihtoehtoiset ansaintatavat. Kokonaisuutena nähdään, että tavallista pikkutekijää ei nettikopiointi haittaa juuri mitenkään, eikä isojakaan niin paljoa että siitä kannattaisi huolestua.
'''Aivopestyt kulttuurin tappajat'''
<br>Suuri yleisö on aivopesty. Millään muulla teollisuudenalalla ei hyväksyttäisi kansalaisoikeuksien rajoittamista jonkin teollisuudenalan voittojen turvaamiseksi. Autovalmistajat jotka vaatisivat polkupyörien kieltämistä autojen menekin varmistamiseksi naurettaisiin pihalle eduskunnasta. ”Tiedostonjakaminen on varkautta” ja muut naurettavat propagandistiset virhepäätelmät.
Yksisilmäinen tuijottaminen kulttuuriteollisuuden (kuviteltuihin) tappioihin sivuuttaa myös kokonaan kaikki tiedostonjakamisesta koituvat hyödyt. Kulttuurin laajempi ja helpompi saatavuus tekee kuluttajista valikoivampia, ja kilpailu kiristyy, vaatien tekijöiltä entistä parempaa kovempaa jotta siitä oltaisiin valmiita maksamaan. Kuluttajien ei enää tarvitse ostaa sikaa säkissä. Jokainen ihminen saa mahdollisuuden kuluttaa moninkertaisen määrän kulttuuria aiempaan nähden. Paine kilpailla tiedostonjakamisen kanssa pakottaa firmat aidosti mukautumaan ja tarjoamaan kilpailukykyisiä palveluita joista ollaan halukkaita maksamaan, josta esimerkkinä Spotify. Kulttuuri kuuluu kaikille, ja tiedostonjakaminen on vielä julkisia kirjastojakin suurempi edistysaskel tämän eteen. Tiedostonjakaminen mahdollistaa ainutlaatuisen pääsyn maapallon kaikkeen koskaan tuotettuun kulttuuriin.
'''Fanittaminen kielletty'''
'''Monopoli: suuryritysten turva'''
<br>Tähänastiset luvut ovat valmistelleet lukijaa kohtaamaan totuuden. Nyt se paljastetaan. Nimittäin tekijänoikeus on valtion takaama yksityinen monopoli, asia jota kaikkien kunnon kansalaisten tulisi vihata ja inhota. Kaupallinenkin Kaupallinen tekijänoikeus on nykymuodossaan hirvitys, ja se tarvitsee välittömän hätäamputoinnin ennen kuin ylikasvaneista raajoista leviävä mätäpaise tappaa koko kehon. Omistusoikeus se ei ole, vaan rajoitus sanan- ja omistusvapauteen, eikä sen rajoittaminen kyseenalaista alkuperäisten tekijöiden oikeutta teoksiinsa.
Mikä on monopoli, ja mikä tekee tekijänoikeudesta sellaisen. Miten musiikin lähioikeuksien pidennystä lobattiin läpi muusikoiden eläkepäivien nimissä, vaikka muusikkokohtainen hyöty laskettiin penneissä. Miten laaja tekijänoikeus tappaa teosten uudelleenjulkaisun ja uusien luomisen keskittää hyödyt isojen pelaajien käsiin. Miten nytkin ollaan luomassa lainsäädäntöä, jonka nojalla yritykset saisivat automaattisesti tekijänoikeudet työntekijöidensä teoksiin.
'''Millainen amputaatio tarvitaan?'''
<br>Tekijänoikeutta on rajattava, lyhennettävä ja muutenkin leikeltävä. Millainen pituus on ylikasvanutta syöpäkudosta, miten pitkä suoja-aika olisi oikeasti hyväksi tekijöille? Onko tekijänoikeuden lyhentämiselle vaihtoehtoja? Mitä taloustieteilijät ovat sanoneet aiheesta? Mitä tapahtuu sitten kun uudistukset on toteutettu?Selvitämme myös, miten oikeasti varmistetaan, että näiden kaikkien muutostenkin keskellä oikeat kulttuurintekijät pärjäävät.
'''Omistajuuskäsite uudessa tarkastelussa'''
Byrokraatti, ylläpitäjä, uploadaccess
221
muokkausta

Navigointivalikko